COOLS

Speeltuin en Cruyff Court Nieuw Den Helder

Nieuw Den Helder is een na-oorlogse uitbreidingswijk van Den Helder. Een eenzijdig woningaanbod (ca. 90% sociale huurwoningen) en een grote toestroom van vooral kansarme gezinnen waren in de jaren ’80 en ’90 de grootste oorzaken van verpaupering en sociale achterstanden.De wijk had en heeft ondersteuning nodig.

Door gemeente en woningcorporatie is daarom samen met de wijk een visie en uitvoeringsprogramma opgesteld. Ik heb enkele jaren in opdracht van Zeestad het uitvoeringsprogramma (gebiedsontwikkeling) als projectmanager tot realisatie gebracht.

Opdracht

Een van de onderdelen uit dit omvangrijke programma was de realisatie van een grote speeloase centraal in de wijk. Op deze plek was ook een multifunctioneel centrum voor maatschappelijke instellingen bedacht (later door mij gerealiseerd).

IMG_0870-X3


Van Zeestad kreeg ik de opdracht om een bijzonder ontwerp samen met de kinderen uit de wijk te maken en die te bouwen.

Ontwerp speeltuin

Voor een bijzonder ontwerp is een bijzonder architect nodig. Die architect werd gevonden: Syboldt Meindertsma uit Amsterdam. Een nationaal bekend architect voor speelomgevingen die gewend is om met kinderen samen te werken. Om inspiratie op te doen is er eerst een creatieve middag met kinderen uit de wijk georganiseerd. Een zeer leuk proces waarbij de kinderen uit de wijk volop konden meedenken en meedoen: praten, knippen, plakken en kleien. Met de input van de kinderen is Syboldt verder gegaan en heeft inderdaad een bijzonder ontwerp gemaakt. Zelfs de grotere speeltoestellen zijn speciaal voor deze plek ontworpen. Uiteraard maakt het ontwerp een knipoog naar Den Helder: met wat fantasie zijn duinen, strand en branding te herkennen. Een heuse duikboottoren, vlaggenmast en een vuurtoren ontbreken niet in het ontwerp.






Door gesprekken in de wijk kwam ik er al snel achter dat er voor de oudere jeugd een mooie plek ontbrak. Daaraan was niet gedacht in de plannen voor de wijk. In overleg met de opdrachtgever is extra geld gezocht om ook voor de wat oudere jeugd iets moois te maken. Een Cruyff Court tegenover de speeltuin. Werk met werk maken noem ik dat. Samen met de Cruyff Foundation en Sportservice Den Helder zijn alle voorwaarden ingevuld om deze mooie toevoeging mogelijk te maken. Tussendoor nog de kans gekregen om in het oude Olympia stadion in Amsterdam de hand te schudden van Johan Cruyff. Dit project kon voor mij persoonlijk al niet meer stuk.

Realisatie

Het ontwerp is bijzonder en stelde hoge eisen aan uitvoering. Om de maximale kwaliteit te kunnen garanderen heb ik er voor gekozen om niet te werken met een hoofdaannemer die door inschakeling van onderaannemers en leveranciers de totale realisatie op zich neemt. Ik heb besloten de hele coördinatie in eigen hand te houden. Een zeer intensieve voorbereidingsperiode waarin met veel partijen moest worden samengewerkt volgde om de aanleg mogelijk te maken. Dit maakte het ook mogelijk om de architect veel invloed te laten uitoefenen om zijn ontwerp zo goed mogelijk te maken. Maar het resultaat mag er zijn. Ik ben er trots op, de opdrachtgever is tevreden en de kinderen uit de wijk hebben hun langverwachte speeltuin.



speeltuin51-X3speeltuin26-X3

Voor mijzelf was dit een bijzondere opdracht. Te mogen werken met en voor kinderen in een speciale wijk als Nieuw Den Helder raakt je. Dit project was ook een van de eerste verbeteringen in een wijk met grote sociaal maatschappelijke achterstanden. Het heeft denk ik de bewoners vertrouwen gegeven dat de wijkvernieuwing kans van slagen heeft. Zij hebben na een periode van plannenmakerij te lang op resultaten moeten wachten.

<P1040005-X3opening55-X3

Opdrachtgever: Zeestad bv
Architect: Syboldt Meindertsma uit Amsterdam
Engineering: Ingenieursbureau gemeente Den Helder
Aannemer(s): o.a. Aannemingsbedrijf HMS en Aannemingsbedrijf J.J. Meijer uit Den Helder
Partner(s): Woningstichting Den Helder, Cruijff Foundation, Sportservice Den Helder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.